dissabte, 30 de juliol del 2016

Llibres infantils i juvenils amb el tema de l'esport





L'article Els esports entren en joc a les llibreries, de Jordi Garrigós, llegit al diari Ara d'avui, ens ha despertat l'interès en fer una ràpida recerca: els esports entren en joc en la literatura infantil? De quina manera ho fan?

L'article de Garrigós va acompanyat d'una recomanació de 10 llibres: dos de ciclisme, tres de futbol, un d'escalada, dos de boxa, un de tenis i un altre de gimnàstica. Els temes són variats, i són assajos. 

Estàvem convençudes que en el món de la literatura infantil i juvenil hi trobaríem novel·les, còmics  i potser algunes biografies. Però, que passaria amb els temes?
Hem començat pel catàleg de la nostra biblioteca.

A l'apartat dels llibres de coneixements, més enllà de la clàssica col·lecció dels joves esportistes de l'editorial Molino (tots de la dècada dels noranta), i dels llibrets per a primers lectors que classifiquen els esports segons el lloc on es duen a terme, de Parramón (de la mateixa època), tenim un parell de llibres sobre l'olimpisme i poca cosa més.















Passem a la ficció. Ai!
Això és el que hem trobat:


El tema de totes aquestes novel·les i contes és el mateix: el futbol. Anys enrera havíem tingut una novel·leta, El Xavi, l'amic del Pau Gasol, de Marta Molas (Empúries, 2002), que parlava de bàsquet. Va patir l'esporga, els anys no perdonen.
Però el que està clar és que vuit llibres i una pel·lícula no és res comparat amb l'oferta que podeu trobar a les llibreries, sobre nens (alguna vegada, poques, nenes) que juguen a futbol. Col·leccions i més col·leccions amb quantitat de títols cadascuna, on és impossible destriar el grade la palla:

Les dues imatges són del blog "Futbol Club de Lectura"

Nosaltres ens quedem amb la col·lecció Els Tiki-Taka, d'Animallibres. 





Els autors són Joan i Raimon Portell, i han tret quatre títols. Són entretinguts, els arguments tenen interès, estan ben escrits i a l'equip juguen plegats nens i nenes. A cap altra de les col·leccions (que l'alumnat ens demanana sovint que comprem) hi hem trobat aquestes característiques.

Els que us recomanem molt són els tres que mostràvem a l'inici de l'entrada:


Muy famoso, de Philip Waetcher (Lóguez, 2006). Jugar a futbol ens farà famosos? Desmitifica l'esport amb molt d'humor.


Cuentos a patadas, de José Urriola (Ekaré, 2014). A través de les converses entre un avi i un nét encomana amor pel futbol, Explica interessants moments de la història del futbol argentí.


Poka &Mina. El fútbol, de Kitty Crowther (Los cuatro azules, 2013). La Mina vol jugar a futbol, però només hi juguen els nois. O no?

Una novetat que trobareu a l'escola al setembre i encara no hem catalogat:


És de Fernando Pérez Hernando, i l'ha tret fa molt poc Takatuka. 
Res a veure amb el que la portada suggereix. És un llibre que trenca esquemes i dóna el protagonisme als nens als qui no agrada jugar a futbol. No us el deixeu perdre.

Per acabar, alguns llibres infantils i juvenils sobre altres esports. Que no sigui dit que no n'hi ha!



1 comentari:

Alfonso Morillas ha dit...

Hola,

Sóc l'Alfonso Morillas, responsable del blog "Futbol Club de Lectura". M'han fet arribar el vostre article i m'ha semblat molt interessant.

Pel que fa al que comenteu dels Tiki-Taka, com a llibres entretinguts, amb arguments d'interès i equips on juguen plegats nens i nenes, simplement comentar-vos que també es pot trobar en altres sèries, com ara "Els futbolíssims", de molt èxit.

Es tracta d'una col·lecció protagonitzada per l'equip de futbol d'una escola (Escola Pla de Dalt, en la versió catalana, publicada per Cruïlla), integrat per nens i nenes, que a més de les qüestions pròpies del futbol han de resoldre un misteri en cada història.

I també em sembla molt interessant la sèrie "¡Gol!", de l'italià Luigi Garlando. Està editada per La Galera, i crec que s'acaba de publicar el volum núm. 39. Els protagonistes són un equip on també hi ha noies i on s'intenta transmetre la importància dels valors i la diversió a l'hora de fer esport.

Enhorabona per l'article i salutacions!