dimarts, 23 de gener del 2018

Quan seran protagonistes les nenes?



Com cada any, hem fet el recompte de qui són els/les protagonistes dels llibres que els Reis ens han portat. Tinguem en compte que gairebé tots són editats el 2017.
Aquesta vegada en comptem 11 protagonitzats per nens, nois, homes o animals de sexe masculí, i només 6 per nenes, noies, dones, animals de sexe femení.

Nosaltres fem adquisicions tenint en compte la qualitat del llibre, no busquem la paritat. Però ens agrada analitzar a posteriori els resultats, per veure si poc a poc, es van igualant.
La resposta és no. Ens movem sempre al voltant dels mateixos percentatges. Des del 2015 ho anem calculant i només el 34, 36 o 35% dels bons llibres que trobem al mercat tenen a les noies com a protagonistes. És lamentable que, malgrat que el tema de la igualtat home-dona sigui en boca de tots, aquesta qüestió crucial de la presència femenina en la literatura infantil no canvii...

Us presentem els nostres llibres protagonitzats per nenes. 

Els primer, Anna i Valentina, de Danny Parker i Freya Blakwood (Patio, 2017), ens parla de dues amigues. S'han conegut a l'estació, eperant el tren, i de seguida s'han entès. Juguen, es diverteixen i, tot de cop, s'enfaden. Estan incòmodes, volen fer les paus. El conte utiliza la metàfora dels ponts que el tren travessa com a ponts que elles han de construir per reconciliar-se. És una història bonica i bellament il·lustrada. 
Si parlem d'amistats que es fan i desfan, és poc original que les protagonistes siguin nenes. Podien haver estat nens? O bé un nen i una nena? No deixa de ser un estereotip que les relacions personals i els seus conflictes sigui un assumpte femení!



Aquest sí, Una patinadora. Podria ser un patinador, però el conte és de Suzy Lee i, com sempre, les seves protagonistes són nenes. Es diu Líneas, és de Barbara Fiore, del 2017. És narrat només amb imatges. No us el perdeu. I atenció a les guardes!




El següent forma part d'una col·lecció que ja coneíxem: La família Massafilles, de Sussie Morgenstern. En català n'han aparegut quatre, editats per Nabdibú, el segell infantil-juvenil de Pagès. Però si cerqueu a la xarxa trobareu molts més llibres de les Trop d'filles!!! Són novel·letes breus, agradables de llegir, d'una familia composta per sis germanes i un germà petit:




Els contes clàssics en la versió de Xavier Deneux que edita Combel ens semblen molt bons. Un disseny impecable, més interessant que la pròpia història, que és prou coneguda:




Joventut ha publicat un llibre molt bonic. És de Jaques Goldstyn. Us en parlarem més extensament en una altra ocasió. Explica una història basada en un fet real, a l'Afganistan en guerra.  Protagonistes, una nena i una dona:




Aquest llibre no és una novetat, el va editar Ekaré el 2011! Fa molt temps que el volíem comprar. Hi ha molts llibres que ens parlen dels avis, però aquest ho fa amb una tendresa especial. La història l'explca una nena, encara que potser hauríem de dir que els protagonistes són els avis. El text és d'Arianna Squilloni i les il·lustracions d'Alba Marina Rivera: