dissabte, 20 de gener del 2018

Hay-on-Wye, vila del llibre


Hay-on-Wye és un poble de Gal·les, habitat només per 1865 persones. És la primera "vila del llibre" d'Europa, des del 1970. 


Compta amb quantitat de llibreries, sobretot de llibres de segona mà.
A primers de juny s'hi celebra un festival de literatura, on participen escriptors de prestigi reconegut.
És un paradís pels amants dels llibres!


Però, sabeu que a Catalunya també tenim Viles del Llibre? 

Bellprat va ser la primera, i ho és des de fa deu anys. És una població molt petita, no arriba als cent habitants. L'esforç econòmic que els representa l'organització de la seva fira anual ha impedit que celebressin la desena edició el 2017. Potser el 2018...



Cervera va ser la segona Vila del Llibre de Catalunya:



Montblanc, la tercera, va organitzar la seva primera fira el 2017:


I La Pobla de Segur s'inicia aquest any:


Al web de l'Ajuntament de la Pobla hi hem trobat aquesta explicació:

Però… què és una Vila del Llibre?
Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants i governants decideixen obrir pas als llibres i apostar pel desenvolupament econòmic i social del seu territori a través de la literatura. Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, …) amb l’objectiu d’oferir una forma sorprenent i diferent de viure i descobrir el territori.