dissabte, 1 d’abril del 2017

Les escoles impliquem els nens i nenes en la literatura

Sabem que a la premsa li agrada fer titulars catastrofistes, que criden l'atenció dels lectors. Avui a la Vanguardia hi llegim:


"Les escoles han llençat la tovallola 
a l'hora d'implicar els nens en la literatura"

Ho diu Gemma Lienas en una entrevista d'Antònia Justícia.


A les mestres de les escoles on fa molts i molts anys impliquem tant com sabem alumnat i famílies en la literatura se'ns posen els pèls de punta immediatament.

Gemma Lienas diu moltes més coses. Que la societat ha canviat, que els pares i mares es resisteixen a gastar en llibres pels seus fills, que la gent al metro ja no llegeix, que els joves tenen més estímuls que la lectura per distreure's, que els editors no publiquen llibres infantils català, ni els llibreters els mostren als seus taulells, que les editorials ja no proposen a les escoles la visita d'un autor a canvi de la compra de vint-i-cinc llibres des del propi centre...


Ens sembla que el problema és de fons. Les famílies compraran més llibres quan el nostre govern faci de debò una política de promoció de la lectura, des de la conselleria de Cultura. I quan la d'Ensenyament  cregui de debò en les possibilitats que té l'escola, a través de les seves biblioteques, de fomentar l'hàbit lector dels infants. També caldrà que el poder adquisitiu de les famílies sigui prou alt perquè no siguin reàcies a gastar en literatura.

I amb tot això, probablement les autores de literatura infantil i juvenil no podran viure del que escriuen. Podien, abans de la crisi? Quants escriptors/es podien? 

Confiem que la proposta que Gemma Lienas vol presentar al Parlament vagi al fons de la qüestió, i no a incidir en el que fem o no fem les escoles. Les escoles no tenim la responsabilitat d'un problema que és de tota la societat. Som, després dels autors (i editors i llibreters) les més interessades que les criatures llegeixin!