dimecres, 2 de març del 2016

Llibres sobre assetjament per a nens i nenes


Aquest és un bon llibre. En vàrem parlar en una entrada anterior, quan era una novetat de l'editorial Joventut, el 2015. No parla d'abusos ni d'abusadors, sinó del dret de les criatures a trobar agradables o no petons i carícies. Com dèiem aleshores, el llibre vol ajudar nens i nenes a expressar els seus sentiments i desitjos, en la convicció que donant-los seguretat en relació al seu propi cos sabran establir límits si en alguna ocasió hi necessiten.
La nena protagonista s'adreça directament als lectors, i el que els diu els és molt proper. Les il·lustracions ajuden que s'hi sentin identificats. Mireu:









Tenim a la biblioteca aquests altres dos llibres:














El primer, de Cornèlia Franz (Takatuka, 2009) és un conte amb un fil argumental. Explica un cas concret: el veí que de vegades fa cangurs a la Marta té una manera de ser carins amb ella que la incomoda. Ella ho viu malament, però no sap ni com dir-ho. Acaba explicant-ho a la seva mare.
L'altre, Los mayores me dan miedo, de Virginie Dumont (Serres, 2005) és similar. Per a l'alumnat més gran de primària, reforça la mateixa idea: cal explicar el que neguiteja, no guardar-s'ho mai.

Per últim, aquest llibre, que va traduir Grijalbo... el 1983! 


És d'Oralee Wachter i Jane Aaron. Pertany a la mateixa col·lecció que els antics D'on venim? i Què em passa? (de Peter Mayle i Arthur Robins, 1974, 1985). Juntament amb Cómo de hacen los niños, d'Anne Westley(1978) i Historia de un aniversario van ser els primers llibres moderns d'educació sexual que varen arribar al nostre país


Se acabaron los secretos explica quatre contes independents als nens i nenes. Tenen en comú que a tots ells hi ha un adult que mostra algun comportament que importuna o violenta una criatura. Igual que els altres llibres sobre el tema, el missatge subjacent és clar: Digueu no i EXPLIQUEU-HO!!!