dimecres, 30 de desembre del 2015

Tania Val de Lumbre, de Maria Parr


És la novel·la de l'any per a nens i nenes. N'hem trobat ressenyes a molts dels blogs especialitzats en literatura infantil i juvenil, i tot són elogis. L'hem llegit i immediatament l'hem demanat als Reis per a la biblioteca de l'escola.
Només us diem dues coses. Quan acabem la seva lectura ens sap greu: que serà ara de la Tania i la resta de protagonistes? Ja sabeu que això només passa amb les grans novel·les, aquelles que dibuixen tan bé els seus personates que aconseguim fer-los nostres, ens sembla que els coneixem i els estimem.
Una altra: descriu molt bé, també, el lloc, l'espai, l'ambient. És com si nosaltres haguéssim estat a Val de Lumbre (la nena té com a cognom el nom del seu poble). Com si nosaltres haguéssim baixat en trineu per les seves valls nevades, i haguéssim sentit l'aire gelat a la cara.
Algú ha afirmat que la nena protagonista és una barreja de Heidi i Pippi Langstrump, i és veritat. Empàtica i entramaliada alhora. L'amiga que tots voldríem.
Un crític ha assegurat que, amb els anys, aquest llibre serà un clàssic.Tant de bo. L'ha escrit l'autora noruega Maria Parr -només és el seu segon llibre- i ha rebut el premi Brage de 2009 al millor llibre infantil norueg. El publica a casa nostra l'editorial Nórdica, en una nova col·lecció, Nordica Infantil.
No us el perdeu.