dijous, 27 d’agost del 2015

Les nenes, protagonistes de contes?

Ja sabeu que no us podem oferir els articles del diari Ara digital

Al diari Ara de diumenge Sílvia Marimon ens plantejava un tema que amoïna: les nenes estan perdent protagonisme a la literaura infantil. Hi apareixen menys que els nens com a heroïnes de les històries i, quan ho són, el seu paper és el tradicional: dòcils, inestables i superficials.
En els darrers set o vuit anys s'han multiplicat les col·leccios "roses". No hauríem de posar l'adjectiu entre cometes, perquè ho són literalment, de color rosa. Moltes editorials, fins i tot les de suposat prestigi, han caigut en el parany del llibre comercial. S'edita el que "agrada" a les nenes? O s'està fent una labor deseducadora que acaba condicionant les nenes a que es sentin identificades amb els estereotips més frívols i carrinclons?  No podem estar d'acord amb l'afirmació de Iolanda Batallé, de La Galera: "es una manera d'acostar la lectura a les nenes que, si no, potser no llegirien". Si els oferim bones històries protagonitzades per nenes actives i emprenedores les llegiran, encara que no vagin embolicades en contenidors roses i purpurina. Només cal proposar-s'ho. És el mateix debat de les audiències a la televisió: què és abans, l'ou o la gallina...



                    

Diríeu que tots són de Susaeta? Doncs no, hi ha diversitat d'editorials!


Estem registrant les novetats que la nostra biblioteca acaba d'adquirir per començar el curs 2015-16. Si ens mirem els llibres editats el 2015, limitant-nos a les novel·les o els contes amb una narració protagonitzada per persones (o per animals) tenim aquest resultat:

                    Protagonistes femenines .............................. 7 llibres
                    Protagonistes masculins ............................ 11 llibres
                    Protagonistes animals masculins ..............  4 llibres
                    Protagonistes animals femenins ................. 1 llibre

La conclusió és que, en uns llibres molt actuals i molt triats, la presència femenina en el paper protagonista és la meitat que la masculina. No ens ho esperàvem, hauríem dit que a la nostra biblioteca tenim cura d'aquest aspecte. I el tenim, però comprem allò que hi ha al mercat i ens agrada. No podem fer altra cosa que confirmar el que diu Sílvia Marimon, les nenes perden pes. 
Almenys, us podem assegurar que les nostres protagonistes no tenen rols gaire convencionals. Conegueu-les:


Salvatge, d'Emily Hugues, (Zorro Rojo), una nena que només és feliç si viu lliurement.

La Clara, una caputxeta moderna, que va a veure l'àvia en autobús i viu un viatge ple d'emocions, de Marianne Dubuc (Tramuntana)

La Maria, que no té prou estalvis per comprar un barret, però la seva imaginació és més potent que els diners, de Sotoshi Kitamura (Océano)

L'Edith, que es pensava que no sabia fer res de res i resulta ser una nena eixerida i resolutiva, de Beatrice Alemagna (Combel)

La Brujarella, una bruixa que ha de resoldre el misteri de la desaparició de les granotes del món, d'Iban Barrenetxea (Thule)

L'Arrietty, membre d'una família d'éssers minúsculs que no es conforma amb viure sempre d'amagat, de Mary Norton (Blackie Books)

La Mariona, que converteix la solució d'un problema en una festa pels veïns de l'escala, de Laia Massons (Baula)


I la gosseta Brisca, que s'ha perdut i coneixerà un món ben nou per a ella, d'Andreu Martín (Cruïlla)

Trobareu tots aquests llibres el 15 de setembre a la biblioteca de l'escola.