dijous, 28 de maig del 2015

La darrera sessió de Club de Lectura dels nens i nenes del Cicle Superior


Aquest és el llibre que vam triar per la darrera sessió del Club de Lectura. Fins ara havíem compartit novel·les, és el primer cop que llegim plegats un àlbum i estem molt satisfetes dels resultats.
Es tracta d'El autobús de Rosa, de Fabrizio Silei i Maurizio A. C. Quarello (Barbara Fiore, 2011). Com de costum, els llibres han estat un préstec de la biblioteca Clarà.


Els nens i nenes de cinquè i sisè han explicat que el llibre els ha entusiasmat. Alguns ja el coneixien, perquè en tenim un exemplar a la biblioteca, però la majoria no l'havien llegit.
Els ha agradat molt la història que s'hi explica: com el valor d'una dona, la Rosa Parks, va fer que el Tribunal Suprem dels Estats Units, el 1956, proclamés la il·legalitat de la segregació racial als transport públic del país. Els ha interessat el context on es situa l'acció: un país, a mitjans del S.XX, que ha canviat moltíssim, però encara ha de canviar més.
Però sobretot els ha agradat conèixer tot això a través de la veu del narrador que ho explica. I posar-se en el seu lloc. "Qui seria prou valent per fer un gest com el de Rosa Parks?" es preguntaven. O tothom faria com l'avi que conta la història: callar i mirar i "no fer res"? "Què farem si un dia presenciem una situació semblant?"


Els nois i noies han estat molt atents a la part formal del llibre: un color diferent pel passat i pel present, una tècnica esplèndida en la il·lustració, uns primers plans impactants, unes imatges que transmeten sensacions i sentiments...

Creiem que, després d'aquesta sessió, cap dels lectors/es oblidarà el consell de l'avi protagonista:
"Sempre hi ha un autobús que passa, en la vida de cadascú de nosaltres. Jo el vaig perdre fa molts anys. Tu tingues els ulls oberts, no sigui que perdessis el teu..."

A la biblioteca hi ha un altre llibre dels mateixos autors. Un noi de sisè, que ho sabia, el va recomanar a tothom: