diumenge, 15 de juny del 2014

Bons llibres que parlen de l'adolescència

Potser no sabeu que a la biblioteca hi ha un apartat de llibres per a les famílies. És el 173 de la CDU, "Relacions familiars". Hi tenim uns quants llibres que parlen d'educació, des de l'àmbit familiar. Reflexions i/o intents de donar recursos als pares i mares. Els que havíem adquirit fins ara eren llibres que podien interessar les famílies del nostre alumnat. Però, si els fills es fan grans, per què no fer un fons de llibres sobre l'adolescència?

L'iniciem amb aquestes dues obres:


Jaume Funes és un dels millors -potser el millor, a parer nostre- especialistes en el tema de l'adolescència i la joventut, que tenim a casa nostra. És psicòleg, educador i periodista. Escriu regularment a l'Aracriatures, els dissabtes. El seu llibre es dirigeix als joves, però és interessantíssim per a pares i educadors. Funes el dedica "a todos los chicos y chicas que piensan sus razones para vivir y no les da igual el mundo que les proponen sus mayores (...) con el deseo de que su rabia no les impida pensar y ser felices"
El llibre alterna les reflexions de l'Àlex, que escriu un blog personal, amb les del propi autor, que hi diu la seva. Parla de les xarxes socials, de la ciutadania responsable, de la recerca de la felicitat, de l'injust que és el món, de les drogues, del consumisme, de les relacions sexuals, del passotisme i el compromís, de racisme... no es deixa res al tinter.
Pares, mares que teniu fills ja fora de l'escola, emporteu-vos-el, llegiu-lo. Us interessarà.


Aquest és una obra de la mateixa autora que el llibre-joc Famílium, que us vam recomanar en el seu moment.
És molt atractiu pel seu contingut i per la seva forma. Amb moltes fotografies i un grafisme de disseny, es devora, no es llegeix. (Fixeu-vos que està prologat pel propi Jaume Funes). Identitat, família, rols sexuals, alimentació, adiccions, sostenibilitat, diferència... són alguns dels temes que aborda. Si en voleu saber més, remeneu el bloc http://www.bfamilium2.com

El primer és de Montena, 2014, el segon d'Aquari Edicions, 2013