divendres, 31 d’agost del 2012

Lola Anglada, al Museu d'Història de Catalunya


Si voleu conèixer millor qui va ser Lola Anglada, la gran il·lustradora de Margarida, Narcís, Martinet, Les meves nines i molts més llibres per a infants, acosteu-vos al Museu d'Història de Catalunya. L'exposició Lola Anglada, la poderosa memòria hi serà fins el 24 de setembre.


Transcric el programa del web del museu:

 Lola Anglada Sarriera (1892-1984) fou la il·lustradora catalana més prolífica dels anys vint, la primera dibuixant professional d’Espanya i la primera a il·lustrar revistes com Cu-cut!, En Patufet, Virolet i La Mainada. Acabada la Primera Guerra Mundial, es traslladà a París on col·laborà amb els seus dibuixos en diferents editorials i on féu amistat amb Francesc Macià, futur president de la Generalitat de Catalunya.
Dona catalanista i republicana, compromesa amb el seu art i amb la societat del moment, fou una de les artistes més actives i de més renom abans i durant la guerra civil, especialment després de crear el personatge El més petit de tots. Acabada la guerra, no es volgué exiliar i s’hagué d’amagar a Tiana per no ser empresonada. Allà va viure i treballar la resta de la seva vida.

"El més petit de tots", fruit del seu compromís amb la República
Artista polifacètica fou, a més d’il·lustradora, escriptora, dibuixant, decoradora, pintora, ceramista, escultora... Per a ella, cap art no tingué secrets. Gran part de la seva producció artística i els seus béns immobles els llegà a la Diputació de Barcelona, perquè volia que la seva obra sempre romangués a Catalunya.




Amb aquesta exposició volem donar a conèixer la part més desconeguda de l’obra d’aquesta artista republicana, catalanista i crítica amb la submissió de les dones de l’època. Lola Anglada sempre fou lleial al seu compromís amb la República, mantingué una gran passió per Catalunya i tant la seva vida com la seva obra reclamen una mirada feminista.

A la biblioteca tenim alguns llibres de Lola Anglada, com aquests dos, que ella va il·lustrar:







 



O aquests altres tres, ben guardats al nostre fons històric

Gràcies, Anna, per fer-nos arribar la informació d'aquesta exposició