dissabte, 30 de juny del 2012

La casa sota la sorra, de Joaquim Carbó

És el primer cop que parlem d'en Joaquim Carbó, en aquest bloc. I ens sap greu perquè, juntament amb Vallverdú i els ja desapareguts Teixidor i Sorribas, és una figura cabdal en la recuperació de la narrativa en català per a infants i joves, en ple franquisme.


Avui és notícia. S'acaba d'estrenar una adaptació en forma de musical de la seva novel·la La casa sota la sorra.


La casa sota la sorra té molts anys, es va publicar el 1966. A la biblioteca tenim la versió en còmic que va il·lustrar en Josep M. Madorell. 


El còmic s'havia publicat al Cavall Fort, on en Joaquim Carbó va col·laborar estretament, als inicis de la revista. Va escriure-hi relats esplèndids com, per exemple L'home que es va aturar davant de casa, conte boniquíssim que totes les promocions de l'escola escolten un dia o altre a la nostra biblioteca.

La casa sota la sorra és una novel·la d'aventures per a adolescents, la primera d'una sèrie de vuit o deu, protagonitzades per el jove Pere Vidal.

Una edició força antiga, d'editorial Laia

El protagonista troba una feina misteriosa gràcies a un anunci al diari. Ha de viatjar a Egipte, recórrer El Caire i les terres del Nil, per arribar a la casa sota la sorra, seu d'una organització secreta instal·lada al Sudan que es dedica a tota mena de negocis bruts, sota la direcció del "dolent" de la novel·la, el senyor Ti, el qual farà tots els possibles perquè en Pere Vidal no en pugui escapar.

Sembla que aquest argument pot resistir el pas del temps, però no ens ho imaginem gaire en musical. De tota manera, ens alegrem molt que algú s'hi hagi atrevit.
Si hi aneu, digueu-nos què us ha semblat!